LEERGANGEN

 

Het Psychomotorisch expertisecentrum heeft als missie om onderwijs en zorgprofessionals op te leiden die, vanuit spel en beweging, kinderen (3-18 jaar) nieuwe gedragspatronen laat ontdekken en eigen maken zodat zij groeien in hun ontwikkeling en adequaat kunnen functioneren in het dagelijks leven. Wij bieden twee leergangen aan voor verschillende doelgroepen.


Mocht je twijfels hebben welke leergang het beste aansluit bij jouw (werk) situatie dan kun je hier contact opnemen.

 

Specifieke kennis over kind-ontwikkeling en kindgericht werken is in deze leergangen vertaald naar praktische vaardigheden die je direct in je eigen werksetting kunt gebruiken. Psychomotorisch werken met kinderen wordt gekenmerkt doordat het uitgaat van drie krachtige principes: de kracht van de relatie, de wijsheid van het lichaam en de kracht van bewegen. Door het volgen van de leergangen kun jij je in je huidige beroep ontwikkelen en bijscholen. Je wordt met onze leergangen geen Psychomotorisch Kindertherapeut. Beroepsopleidingen worden aangeboden door HBO -opleidingen in de vorm van een bachelor.

 

Psychomotorisch werken met kinderen wordt gekenmerkt doordat het uitgaat van drie krachtige principes:


De kracht van de relatie: Kinderen ontwikkelen zich in de basis doordat zij fysiek zintuiglijke ervaringen opdoen binnen een relatie van veiligheid en liefde en in verbinding met de ander (ouders, leerkrachten, begeleiders, therapeuten). Zo leren zij om gaan met emoties, hun gedrag te reguleren, relaties aan te gaan met anderen en betekenis te geven aan ervaringen en de wereld om hen heen. Psychomotorisch werken gaat uit ervan dat je als professional bij kunt dragen aan het ontwikkelen van een gevoel van emotionele veiligheid door op een sensitieve, non verbale en kind-volgende manier aan te sluiten bij hoe een kind zich voelt op dat moment.


De wijsheid van het lichaam: Psychomotorisch werken gaat ervan uit dat het lichaam van nature bescherming biedt om met negatieve ervaringen en stress om te kunnen gaan. Door het ontwikkelen van voldoende lichaamsbesef kan weerbaarheid vergroot worden zodat kinderen leren omgaan met tegenslagen. Psychomotorisch werken met kinderen start vanuit het lichaam door lichaamssensaties te herkennen, gebruik te maken van zintuiginformatie, ademhaling, houding en beweging. Zo kunnen kinderen vaardigheden leren en kan het negatieve ervaringen een plekje geven.


De kracht van bewegen: Bewegen heeft veel positieve effecten. R. Bailey onderzocht de relatie tussen bewegen en verschillende ontwikkelingsdomeinen. Niet alleen heeft bewegen positieve effecten op de fysieke ontwikkeling en gezondheid van kinderen maar ook op de persoonlijke-, emotionele-, sociale- en intellectuele ontwikkeling. Een kind bezit een natuurlijke drang om te bewegen en de wereld te ontdekken. Psychomotorisch werken met kinderen sluit aan bij hoe een kind zich van nature ontwikkeld namelijk op een spelende en bewegende manier.

 

 

Leergang A: Psychomotorisch werken met kinderen die stagneren in hun ontwikkeling.

 

Voor wie?
Leergang A gaat er vanuit dat je als professional (HBO/HBO+) in een setting werkt waar je de mogelijkheid hebt om te kunnen bewegen met kinderen (3-18 jaar). We richten ons op:

 

 • PMT-ers
 • Vak therapeuten (zoals beeldend-, spel-, muziek-, integratief-, drama- en dans therapeuten)
 • Systeemtherapeuten / werkers
 • Basis psychologen en orthopedagogen
 • Jeugd en gezinsprofessionals
 • Paramedici

 

Inhoud
Leergang A bestaat uit 3 modules die in 1 leergang gevolgd dienen te worden. De modules worden onderbouwd door kennis uit wetenschappelijk onderzoek en literatuur. De nadruk ligt in alle modules op de praktische toepasbaarheid van de kennis en het oefenen van vaardigheden.

 

Leergang A (post-HBO/HBO+):
Module 1: Informatieverwerking, het brein en gedrag
Module 2: Lichaamsgerichte en bewegingsgerichte interventies
Module 3: Psychomotorisch werken met gezinnen en groepen

 

Kosten
De kosten voor leergang A zijn € 2450,00 incl. koffie, thee en lunch.

 

Accreditaties
Leergang A is geaccrediteerd door de FVB (register vaktherapeuten) en de SKJ (kwaliteitsregister jeugd categorie Formeel leren-Scholing).

 

Informatie
Vraag voor meer inhoudelijke informatie hier het curriculum van leergang A aan.

 

Les data
2023: 23 sept., 7 en 28 okt., 11 en 25 nov.
2024: 6 en 20 jan., 3 feb., 2, 16 en 30 maart.

 

 

Leergang B: Een psychomotorische aanpak om gezonde leer-ontwikkeling bij kinderen te stimuleren

 

Voor wie?
Leergang B richt zich op onderwijs professionals (HBO / MBO+ ) in het regulier en speciaal onderwijs die werken met kinderen in de (ontwikkelings-) leeftijd van 3 tot en met 12 jaar. We richten ons op:

 

 • Leerkrachten, Vakleerkrachten (gym bijvoorbeeld)
 • Intern begeleiders
 • Ambulant begeleiders
 • Orthopedagoog / Psycholoog
 • Gedragsspecialisten
 • Onderwijsondersteuner
 • Kindercoaches
 • Schoolmaatschappelijk werkers

 

Inhoud
Leergang B bestaat uit 3 modules die ook los van elkaar gevolgd kunnen worden. De modules worden onderbouwd door kennis uit wetenschappelijk onderzoek en literatuur. De nadruk ligt in alle modules op de praktische toepasbaarheid van de kennis en het oefenen van vaardigheden.

 

Leergang B (MBO+ / HBO):
Module 1: De kracht van de relatie
Module 2: De kracht van spel en bewegen
Module 3: Een Psychomotorisch aanpak in het onderwijs

 

Kosten

De kosten van leergang B (als deze in 1 keer gevolgd wordt) zijn €1950 incl. koffie, thee en lunch.
Aparte modules kosten :
Module 1: €1000 incl. koffie, thee en lunch
Module 2: €750 incl. koffie, thee en lunch
Module 3: €500 incl. koffie, thee en lunch (1 dag)

 

Les data
Module 1: 2024: 3 februari, 2 maart, 13 april, 11 mei.
Module 2: 2024: 8 juni, na de zomervakantie (dag 6 en 7). Dag 8 in overleg.

 

Informatie
Vraag voor meer inhoudelijke informatie hier het curriculum van leergang B en / of de aparte modules aan.

 

LinkedIn icon zw 14x14Marieke Kamphof, MSc., Psychomotorisch Kindertherapeut, Kinderfysiotherapeut en manager van het psychomotorisch expertisecentrum. Hoofddocent leergang A en B

LinkedIn icon zw 14x14Nick Vissers, Psychomotorisch Kindertherapeut, directeur MOEV. Hoofddocent leergang A

LinkedIn icon zw 14x14Els van Montfort, Psychomotorisch Kindertherapeut. Hoofddocent leergang B

 

Je kunt je hier inschrijven voor de leergangen door middel van de inschrijfformulieren op deze website of door deze aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Leslocatie

De leslocatie is in Leusden. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf station Amersfoort en er is voldoende gratis parkeerruimte voor de deur.

 

Ons scholingsaanbod is voortdurend in ontwikkeling en zal steeds uitgebreid worden. Wil je een scholing ,workshop of cursus organiseren binnen je eigen werksetting? Neem dan contact op om onze mogelijkheden te bespreken.

 

fotolia 100739842bew

 • Scholingen zijn kindgericht
 • Scholingen zijn ervaringsgericht
 • Scholingen zijn praktijkgericht
 • Scholingen sluiten aan
 • Onderbouwing van onze scholingen

INSCHRIJVEN

 

Schrijf je hier in voor Leergang A.

 

Schrijf je hier in voor Leergang B en/of losse modules