Waarom bleef je niet voor mij?
Linsey Kwisthout (2022)
Een praktijkgericht onderzoek naar essentiële en specifieke interventies voor de psychomotorisch kindertherapeut om kinderen, wie een ouder hebben verloren door zelfdoding, te ondersteunen in hun veerkracht.
- Linsey Kwisthout-
Hoe jonger de kinderen zijn wanneer de ouder om het leven komt door zelfdoding, hoe groter het van invloed is op hun leven. Kinderen of pubers identificeren zich nog heel sterk met hun ouders. Wanneer een ouder overlijdt aan zelfdoding tast dit direct hun zelfbeeld aan. Rouw na zelfdoding brengt vaak specifieke problemen met zich mee zoals schuld- en schaamtegevoelens en een sterke waaromvraag, emoties en vragen waar vaak geen antwoord op komt. Hierdoor is een rouwproces bij zelfdoding anders dan bij andere doodsoorzaken.
Voor psychomotorisch kindertherapeuten is het noodzakelijk om te weten wat deze kinderen nodig hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen, hun veerkracht te vergroten en de kans op psychische problemen in de toekomst te verkleinen.
In dit onderzoek is er aan de hand van interviews met rouwtherapeuten en een enquête onder nabestaanden van zelfdoding, inzicht verkregen in welke interventies binnen de PMKT essentieel zijn om de veerkracht van kinderen, waarvan een ouder is omgekomen door zelfdoding, te vergroten.
Discipline: Psychomotorische Kindertherapie
Focus: Rouw en veerkracht bij zelfdoding door een ouder
Werkveld: Psychomotorische Kindertherapie
Doelgroep: Kinderen wie een ouder hebben verloren door zelfdoding
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.